Εύρεση πρατηρίων καυσίμων με φθηνή βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο κίνησης


Όταν έχουμε ίντερνετ μπορούμε να αναζητήσουμε (σχεδόν) τα πάντα μέσα από μια οθόνη. Γιατί να μην το αξιοποιήσουμε και για τα καύσιμα του αυτοκινήτου ή της μηχανής μας;
Εδώ και περισσότερα από 5 χρόνια υπάρχει μια υπηρεσία που συνεχώς εξελίσσεται και είναι η νούμερο 1 επιλογή μας για αναζήτηση φθηνής και ποιοτικής βενζίνης, πετρελαίου και υγραερίου κίνησης.
Φυσικά, αναφέρομαι στο fuelGR.

Τι είναι το fuelGR;

Πρόκειται για μία γκάμα εφαρμογών για κινητά και υπολογιστές, μέσω των οποίων ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει πρατήρια καυσίμων μέσω χάρτη, να δει τις τιμές σε αυτά, πληροφορίες για την τοποθεσία τους, και άλλα χρήσιμα που θα δούμε στη συνέχεια.
Δημιουργήθηκε τέλη του 2013 από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Εφαρμογών Φώτη Κόκκορα. Σημαντικό ρόλο στη συνέχεια έπαιξαν επίσης οι Δημήτρης Ντέμος, Τάσος Θεοδοσίου και Θάνος Πηγαδάς.
Το fuelGR αντλεί τα δεδομένα των πρατηρίων και των τιμών τους απευθείας από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων και όχι από τα ίδια τα πρατήρια ή τους χρήστες της εφαρμογής.
Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά εμπλουτίζονται με πληροφορίες όπως η γεωγραφική θέση και το τηλέφωνο των πρατηρίων, οι κριτικές των χρηστών για ποιότητα καυσίμου, εξυπηρέτηση και εγκαταστάσεις πρατηρίου, κλπ.

Ποιες τιμές καυσίμων μπορώ να αναζητήσω μέσω του fuelGR;

Η απάντηση είναι «όλων των ειδών» που εμπορεύεται ένα πρατήριο καυσίμων. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι μπορείτε να αναζητήσετε:
  • Αμόλυβδη 95
  • Αμόλυβδη 100
  • Diesel Κίνησης
  • Υγραέριο Κίνησης
  • Φυσικό Αέριο
  • Diesel Θέρμανσης
  • Diesel Θέρμανσης κατ’οίκον
  • Super

Σε ποιες συσκευές μπορώ να χρησιμοποιήσω το fuelGR;

Από κινητές συσκευές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή σε:
Από υπολογιστή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ίντερνετ για να ενημερωθεί ο χάρτης με τα πρατήρια και τις τελευταίες τιμές καυσίμων τους.
Στην περίπτωση των κινητών, μπορείτε να ενημερώσετε τις τιμές ανοίγοντας την εφαρμογή π.χ. από το WiFi του σπιτιού σας και στη συνέχεια να την ανοίξετε χωρίς ίντερνετ, π.χ. από το αυτοκίνητο σας, και να έχετε ενημερωμένες τις τιμές.

Πώς βρίσκω το φθηνότερο καύσιμο που με ενδιαφέρει μέσω κινητού;

Ο παρακάτω οδηγός πραγματοποιήθηκε σε Android συσκευή.
Με τον ίδιο περίπου τρόπο λειτουργεί το fuelGR και στον υπολογιστή, οπότε δε θα γίνει ξεχωριστή ανάλυση.
Με το άνοιγμα της εφαρμογής fuelGR, εφόσον είστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ, θα εμφανιστούν στο χάρτη τα διαθέσιμα πρατήρια με:
  • Λογότυπο της κάθε εταιρίας.
  • Τιμές της «Αμόλυβδης 95» (είναι το προεπιλεγμένο καύσιμο, δείτε παρακάτω πώς γίνεται η αλλαγή του).
  • Μπάρα η οποία εμφανίζει τη σχέση θετικών (πράσινων) και αρνητικών (κόκκινων) κριτικών.
Στο πάνω μέρος της οθόνης εμφανίζονται:
  • Ο αριθμός των διαθέσιμων πρατηρίων για τη συγκεκριμένη περιοχή του χάρτη.
  • Πιο δίπλα η χαμηλότερη τιμή (Min), η υψηλότερη τιμή  (Max) και ο μέσος όρος (Μ.Ο.) τιμών -για το καύσιμο που έχει επιλεγεί- από τα πρατήρια που εμφανίζονται.
  • Τέλος, ένα εικονίδιο το οποίο πατώντας το εμφανίζει όλα τα πρατήρια σε κάθετη λίστα, εμφανίζοντας λίγες παραπάνω πληροφορίες γι’αυτά.
1. Για να αλλάξετε το καύσιμο και να επιλέξετε αυτό που σας ενδιαφέρει, πατήστε στο πάνω αριστερό μέρος του χάρτη το εικονίδιο με τη μάνικα βενζίνης.
2. Από τη λίστα με τα διαθέσιμα καύσιμα επιλέξτε αυτό που επιθυμείτε.
Έχοντας πατήσει σε ένα από τα διαθέσιμα πρατήρια για περισσότερες πληροφορίες, πέραν από τις κλασικές πληροφορίες όπως φωτογραφία, τιμή καυσίμου, τηλέφωνα, κλπ, αξίζει να δώσετε προσοχή:
3. Στις κριτικές των χρηστών, τόσο στον αριθμό των κριτικών όσο και στα αστέρια (βαθμολογία) της κάθε κατηγορίας (Ποιότητα/Ποσότητα, Εξυπηρέτηση, Εγκατάσταση).
4. Στην εκτίμηση απόστασης (πόσο απέχει το πρατήριο από εμάς), στην επιβάρυνση μετάβασης (αξία σε ευρώ για να μεταβούμε στο πρατήριο) και στο πραγματικό κόστος ανά λίτρο του καυσίμου που έχουμε επιλέξει, σε ποσό των ευρώ που επίσης έχουμε επιλέξει.
Η επιβάρυνση μετάβασης υπολογίζεται βάσει της κατανάλωσης του οχήματος μας που έχουμε επιλέξει στις ρυθμίσεις της εφαρμογής (περισσότερα παρακάτω), ενώ το πραγματικό κόστος ανά λίτρο λαμβάνει υπόψιν και το κόστος για το πήγαινε-έλα στο πρατήριο.
Επομένως, μπορεί ένα πρατήριο να είναι φθηνότερο από ένα άλλο, όμως να μη συμφέρει με το πήγαινε-έλα από ένα ακριβότερο πρατήριο πιο κοντά μας.
5. Στο εικονίδιο με τον ρόμβο και το βέλος προς τα δεξιά, το οποίο ανοίγει μια εφαρμογή χαρτών για να πλοηγηθούμε προς το συγκεκριμένο πρατήριο καυσίμων.
6. Στο εικονίδιο με την καρδιά, το οποίο προσθέτει το συγκεκριμένο πρατήριο στα αγαπημένα μας και εμφανίζεται στον χάρτη με μια κίτρινη ένδειξη στο πλαίσιο της τιμής καυσίμου για να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.
7. Στην επιλογή «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΙΜΩΝ» η οποία εμφανίζει την αλλαγή στην τιμή του καυσίμου με το πέρας του χρόνου για το συγκεκριμένο πρατήριο.
Τέλος, ας δούμε δύο σημαντικές ρυθμίσεις που πρέπει να πειράξουμε για να λειτουργούν σωστά οι ενδείξεις επιβάρυνση μετάβασης και πραγματικό κόστος ανά λίτρο.
1. Πατήστε το πάνω αριστερό μέρος το εικονίδιο με τις τρεις γραμμές.
2. Στο μενού που θα εμφανιστεί πατήστε «Ρυθμίσεις».
3. Στο τέλος των επιλογών, ρυθμίστε την «Κατανάλωση Οχήματος» βάσει του δικού σας οχήματος, αναφέροντας πόσα λίτρα καταναλώνει κάθε 100 χλμ.
4. Τέλος, στο «Ποσό Ανεφοδιασμού» μπορείτε να επιλέξετε το ποσό σε ευρώ που συνηθίζετε να ξοδεύετε σε κάθε επίσκεψη σας σε πρατήριο.
Φυσικά, μπορείτε να δείτε και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις της εφαρμογής, αφού μέσω αυτών μπορείτε για παράδειγμα να επιλέξετε να εμφανίζονται πρατήρια μονάχα από συγκεκριμένες εταιρίες, κλπ.
Επειδή ίσως να έχετε απορίες με κάποιους όρους της εφαρμογής, σας συνιστώ να διαβάσετε τις συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε και με την ομάδα του fuelGR μέσω των Social Media ή του site της εφαρμογής.

Σχόλια