Πώς να βρω ποια εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα σε Windows 10;


Έχετε παρατηρήσει καμιά φορά πως το λαμπάκι της κάμερας του υπολογιστή ανάβει χωρίς να τη χρησιμοποιείτε σε κάποια εφαρμογή;
Όταν το (συνήθως πράσινο) λαμπάκι της κάμερας είναι ενεργό, αυτό σημαίνει πως η κάμερα βρίσκεται σε λειτουργία και καταγράφει. Προσοχή, δεν είπα ότι αποθηκεύει κάπου υλικό. Απλώς ότι είναι ενεργή.
Μέχρι πρότινος, η διαδικασία για να δούμε ποια εφαρμογή κάνει χρήση της webcam ήταν περίπλοκη. Όχι πια όμως με την τελευταία έκδοση των Windows 10, με ονομασία 1903, η οποία κυκλοφόρησε το Μάιο 2019.
Όσα θα δούμε παρακάτω είναι διαθέσιμα μονάχα με την τελευταία έκδοση των Windows 10, οπότε αν δεν την έχετε μπορείτε να την εγκαταστήσετε με τον εξής τρόπο:
1) Πατώντας το εικονίδιο (Windows) της έναρξης κάτω αριστερά στην οθόνη.
2) Επιλέγοντας το εικονίδιο με το γρανάζι για να μεταφερθείτε στις «Ρυθμίσεις».
3) Επιλέγοντας «Ενημέρωση και ασφάλεια».
4) Στο νέο παράθυρο θα δείτε να υπάρχει επιλογή για «Κατέβασμα και εγκατάσταση τώρα» της έκδοσης 1903 των Windows 10.
Η διαδικασία ενημέρωσης διήρκεσε συνολικά (σε μένα) κάτι λιγότερο από 2 ώρες, χωρίς να αντιμετωπίσω προβλήματα.

Webcam και απόρρητο στα Windows 10

Αφού λοιπόν βεβαιωθείτε πως έχετε την έκδοση 1903, μπορείτε να επισκεφθείτε:
1) Το εικονίδιο (Windows) της έναρξης κάτω αριστερά στην οθόνη.
2) Το εικονίδιο με το γρανάζι για τις «Ρυθμίσεις».
3) Την επιλογή «Προστασία προσωπικών δεδομένων».
4) Τέλος, την επιλογή «Κάμερα» από το κάθετο αριστερό μενού.
Στο δεξί μέρος θα παρατηρήσετε διάφορες επιλογές. Αρχικά, υπάρχει η ένδειξη«Να επιτρέπεται η πρόσβαση στην κάμερα σε αυτήν τη συσκευή». Πατώντας την επιλογή «Αλλαγή» μπορείτε να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση.
Η προηγούμενη κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα η συνδεδεμένη webcam να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποια εφαρμογή, όταν για παράδειγμα είστε σίγουροι πως δε θα τη χρειαστείτε καιρό και δε θέλετε να την αποσυνδέσετε.
Στη συνέχεια υπάρχει η ένδειξη «Να επιτρέπεται η πρόσβαση στην κάμερά σας από εφαρμογές» με την επιλογή «Ενεργό», την οποία μπορείτε να πατήσετε για να μετατρέψετε σε «Ανενεργό». Αυτή η ένδειξη αφορά τις εφαρμογές από το Microsoft Store.
Πιο κάτω ακολουθούν οι εφαρμογές από το Microsoft Store και μπορείτε να επιλέξετε για κάθε εφαρμογή αν θέλετε να μπορεί να χρησιμοποιεί την κάμερά σας ή όχι.
Επίσης, με την ένδειξη «Τελευταία πρόσβαση (ημερομηνία και ώρα)» φαίνεται πότε κάθε εφαρμογή έκανε χρήση της webcam, καθώς και με την ένδειξη «Σε χρήση αυτήν τη στιγμή» φαίνεται αν εκείνη τη χρονική στιγμή κάνει χρήση.
Τέλος, ακολουθεί η ένδειξη «Να επιτρέπεται στις εφαρμογές επιφάνειας εργασίας η πρόσβαση στην κάμερά σας», για όσες εφαρμογές εγκαθιστάτε εκτός Microsoft Store. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή.
Εκτός της ένδειξης όμως, στο τέλος θα βρείτε και όλες εκείνες τις εφαρμογές που κάνουν ή έκαναν κάποτε χρήση της webcam και δεν ανήκουν σε αυτές του Microsoft Store. Οπότε είναι δύο τα σημεία που εμφανίζονται εφαρμογές, αναλόγως τον τύπο τους.

Η κάμερα είναι ενεργή όμως δε βλέπω κάποια εφαρμογή να τη χρησιμοποιεί

Υπάρχει και αυτή η περίπτωση, όπου κάποια εφαρμογή παρακάμπτει το σύστημα ελέγχου των Windows 10 και χρησιμοποιεί κατευθείαν την κάμερα μέσω ενός driver ή άλλου τρόπου.
Τέτοιους τρόπους συνήθως χρησιμοποιούν και οι διάφοροι ιοί που μπορεί να μολύνουν τους υπολογιστές μας.
Σε μια τέτοια περίπτωση καλό είναι να κάνετε έναν έλεγχο για πιθανούς ιούς.
Το πιο ασφαλές πάντως είναι όταν δε χρησιμοποιείτε την κάμερα του υπολογιστή σας να την αποσυνδέετε (αν αυτή συνδέεται μέσω USB) ή να την καλύπτετε (αν αυτή είναι ενσωματωμένη, για παράδειγμα στην οθόνη ενός laptop).

Σχόλια