Ελευθερώστε χώρο στο Android με την εκκαθάριση δεδομένων εφαρμογών


Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοχοι φθηνών συσκευών Android, είναι ο περιορισμένος εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος των συσκευών.
Συνήθως είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με συσκευές που έχουν 8 GB ή 16 GB, κάτι το οποίο προκαλεί προβλήματα στην εγκατάσταση και χρήση εφαρμογών. Μάλιστα, όταν γεμίζει εμφανίζει το μήνυμα «δεν υπάρχει διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος», το οποίο μένει μόνιμα στο πάνω μέρος της οθόνης έως ότου ελευθερωθεί χώρος.
Πρόσφατα, ένας φίλος είχε το παραπάνω πρόβλημα και όταν τσέκαρα την συσκευή του είδα πως μια εφαρμογή μονάχα (9GAG) έπιανε περίπου 500 MB αποθηκευτικό χώρο. Κι αυτό επειδή χρησιμοποιεί την εφαρμογή καθημερινά και εκείνη αποθηκεύει συνεχώς δεδομένα στη συσκευή.

Πόσο χώρο καταλαμβάνει μια Android εφαρμογή;

Κάθε Android εφαρμογή καταλαμβάνει έναν συγκεκριμένο αποθηκευτικό χώρο για την εγκατάσταση της. Αυτός εξαρτάται ανά εφαρμογή και κάποιες φορές είναι μικρός, ενώ άλλες φορές είναι μεγάλος. Για παράδειγμα, η Facebook εφαρμογή πιάνει περίπου 143 MB αποθηκευτικό χώρο, απλά και μόνο εγκαθιστώντας την.
Από τη στιγμή που ξεκινούμε και χρησιμοποιούμε μια εφαρμογή, αυτή καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χώρο για τα δεδομένα της, ανάλογα με τις λειτουργίες της φυσικά.
Για παράδειγμα, η Facebook εφαρμογή αποθηκεύει στη μνήμη της συσκευής δεδομένα όπως τις φωτογραφίες που βλέπουμε, τα likes που κάνουμε, κλπ, με αποτέλεσμα η εφαρμογή να μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τ0 1 GB αποθηκευτικό χώρο, δηλαδή 7 φορές πάνω απ’όσο απαιτεί η εγκατάσταση.
Καταλαβαίνετε πως όσο περνάει ο καιρός, τόσο αυξάνονται τα δεδομένα κάθε εφαρμογής που χρησιμοποιούμε, γι’αυτό και η εκκαθάριση δεδομένων των εφαρμογών είναι απαραίτητη ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν την εκκαθάριση δεδομένων εφαρμογών;

Σβήνοντας τα δεδομένα μιας Android εφαρμογής, ουσιαστικά την επαναφέρετε στη μορφή που ήταν μόλις την εγκαταστήσατε. Αυτό σημαίνει πως οποιεσδήποτε ρυθμίσεις έχετε κάνει μέσα στην εφαρμογή χάνονται, αν είχατε συνδεθεί με τον λογαριασμό σας αποσυνδέεστε, αν είχατε κάποια ρεκόρ στα παιχνίδια σβήνονται, κλπ.
Επομένως, ίσως να μην θέλετε να πραγματοποιήσετε την παρακάτω διαδικασία σε κάθε εφαρμογή σας. Αξίζει σίγουρα να την πραγματοποιήσετε στις εφαρμογές που καταλαμβάνουν τον περισσότερο αποθηκευτικό χώρο λόγω των δεδομένων τους. Μπορείτε, για παράδειγμα, να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μια φορά τον μήνα.

Πώς κάνω εκκαθάριση δεδομένων εφαρμογών;

Ο παρακάτω οδηγός πραγματοποιήθηκε σε συσκευή Xiaomi Mi 8, οπότε στη δική σας συσκευή ίσως οι ονομασίες των επιλογών να είναι διαφορετικές ή και πιο λίγες ή και σε διαφορετική θέση, παρόλα αυτά η διαδικασία είναι όμοια.
1. Ανοίξτε τις ρυθμίσεις του Android και πατήστε από το μενού τη «Διαχείριση εφαρμογών». Σε μερικές συσκευές αναγράφεται ως «Εγκατεστημένες εφαρμογές» ή «Εφαρμογές» και ίσως υπάρχουν περισσότερες ονομασίες της επιλογής.
Στο σημείο αυτό μπορείτε αν θέλετε να κάνετε «Ταξινόμηση εφαρμογών βάσει μεγέθους». Συνήθως υπάρχει επιλογή κάπου στο πάνω μέρος της οθόνης και βοηθά ώστε να βλέπετε ποιες εφαρμογές καταλαμβάνουν περισσότερο αποθηκευτικό χώρο.
2. Από τη λίστα εφαρμογών βρείτε αυτήν της οποίας θέλετε να κάνετε εκκαθάριση δεδομένων και πατήστε πάνω της. Στο παράδειγμα μας είναι το Instagram.
3. Από τις νέες επιλογές που θα εμφανιστούν, πατήστε «Εκκαθάριση δεδομένων» στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης. Ίσως η ονομασία να είναι διαφορετική στη συσκευή σας.
4. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, επιλέξτε «Εκκαθάριση όλων των δεδομένων». Και εδώ ίσως αλλάζει η ονομασία στη συσκευή σας.
6. Τέλος, στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, επιλέξτε «ΟΚ».
Αν όλα πήγαν καλά, τότε θα δείτε πως η εφαρμογή πλέον δεν καταλαμβάνει χώρο για τα δεδομένα της. Αυτό σημαίνει πως την επόμενη φορά που θα ανοίξω την Instagram εφαρμογή, θα χρειαστεί να ξανακάνω σύνδεση με τον λογαριασμό μου και να ρυθμίσω ξανά τις επιλογές της εφαρμογής σύμφωνα με τις προτιμήσεις μου.
Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία για κάθε εφαρμογή της οποίας θέλετε να σβήσετε τα δεδομένα για να ελευθερώσετε αποθηκευτικό χώρο.

Σχόλια