Ελληνική ορθογραφία λέξεων online στον Google Chrome


Ορθογραφικά λάθη, λίγα ή πολλά, κάνουμε όλοι μας. Δεν είναι κακό να το παραδεχτούμε και σίγουρα είναι προτιμότερο να γράφουμε ελληνικά στο ίντερνετ, παρά greeklish. Τα τελευταία δε διαβάζονται με ευκολία και ο καθένας τα γράφει όπως νομίζει.
Η ορθογραφία είναι κάτι που μαθαίνεται με τον καιρό και μιας και είναι δύσκολο να ξανά επιστρέψουμε στα θρανία όσοι ξεφύγαμε από αυτά, από εδώ και στο εξής θα έχουμε σαν δάσκαλο μας τον ορθογραφικό έλεγχο του Google Chrome, δεδομένου ότι χρησιμοποιούμε τον συγκεκριμένο browser για το σερφάρισμα μας στο ίντερνετ.
Γνωρίζετε πως ο Google Chrome διαθέτει ενσωματωμένο ορθογραφικό έλεγχο ο οποίος υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα; Χωρίς εγκατάσταση επεκτάσεων, μέσα από τις ρυθμίσεις του browser, αντίθετα από τον Mozilla Firefox.

Πώς ενεργοποιώ τον ορθογραφικό έλεγχο στα ελληνικά σε Google Chrome;

1. Ανοίξτε τον Google Chrome και κάντε κλικ στο εικονίδιο με τις τρεις τελείες στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης.
2. Στο μενού που θα εμφανιστεί επιλέξτε «Ρυθμίσεις».
3. Στη νέα σελίδα, στο τέλος των επιλογών βρείτε και πατήστε «Σύνθετες».
4. Στις νέες επιλογές που θα εμφανιστούν, στην ενότητα «Γλώσσες» βρείτε και πατήστε την επιλογή «Ορθογραφικός έλεγχος».
5. Τέλος, δεξιά της ένδειξης «Ελληνικά», ενεργοποιήστε την επιλογή πατώντας το εικονίδιο. Το τελικό αποτέλεσμα θέλουμε να είναι μπλε, όπως στην παραπάνω εικόνα.
Αν δε σας εμφανίζεται η ένδειξη «Ελληνικά», τότε θα πρέπει να προσθέσετε τα Ελληνικά ως γλώσσα πατώντας στην επιλογή πάνω από τον Ορθογραφικό έλεγχο.
Επίσης, μπορείτε να έχετε ενεργοποιημένους παραπάνω από έναν ορθογραφικό έλεγχο, π.χ. ελληνικά και αγγλικά, αρκεί πρώτα να προσθέσετε τις γλώσσες που θέλετε και στη συνέχεια να ενεργοποιήσετε τον ορθογραφικό έλεγχο τους.
Αν όλα πήγαν καλά, τότε θα παρατηρήσετε από εδώ και στο εξής πως όταν πληκτρολογείτε λέξεις στα ελληνικά (σχεδόν) οπουδήποτε, τότε θα σας υπογραμμίζονται με κόκκινο χρώμα εκείνες που η Google θεωρεί λανθασμένες.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε τότε εσείς, είναι να κάνετε δεξί κλικ στη λέξη με την κόκκινη υπογράμμιση και να επιλέξετε μία από τις προτάσεις που σας κάνει η Google. Έχετε υπόψιν πως το λεξικό της Google δεν εντοπίζει 100% τα λάθη και μερικές φορές πιάνει ως λάθη λέξεις που είναι σωστές.
Ο καλύτερος έλεγχος που μπορείτε να κάνετε στην προηγούμενη περίπτωση, είναι να γκουγκλάρετε τη «λάθος» λέξη και να δείτε αν τη χρησιμοποιούν κι άλλοι χρήστες.
Ο ορθογραφικός έλεγχος λειτουργεί σε Social Media λειτουργίες όπως το Facebook chat, σε email λειτουργίες όπως η σύνταξη νέου email στο Gmail, κλπ.

Σχόλια