Επί τόπου μετάφραση κειμένων στο κινητό χάρη στο Google Translate


Όλοι συναντάμε άγνωστες λέξεις όταν διαβάζουμε ξενόγλωσσα κείμενα και μαντεύουμε τι μπορεί να σημαίνουν διαβάζοντας ολόκληρη την πρόταση. Πλέον, χάρη στο Google Translate, μπορούμε να έχουμε γρήγορη μετάφραση χωρίς διακοπή στο κινητό μας!
Με πάνω από 100 υποστηριζόμενες γλώσσες, το Google Translate προσφέρει δωρεάν αυτόματη μετάφραση από αγγλικά σε ελληνικά, από ελληνικά σε αγγλικά, και οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό μπορείτε να σκεφτείτε.
Η λειτουργία με την οποία θα ασχοληθούμε ονομάζεται «Πατήστε για μετάφραση» και επιτρέπει τη μετάφραση λέξεων ή φράσεων χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να απομακρυνθεί από αυτό που διαβάζει.
Αυτό σημαίνει πως μπορεί να είστε στην εφαρμογή του email ή να διαβάζετε κείμενο στον browser ή κάποιο pdf σε εφαρμογή, κλπ, και να έχετε το πλαίσιο της μετάφρασης μπροστά σας σε λίγα δευτερόλεπτα.
Πρώτα απ’όλα, θα χρειαστεί να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Google Translate στην Android συσκευή σας. Στη συνέχεια, ας δούμε πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη γρήγορη μετάφραση.
1. Ανοίξτε την εφαρμογή και πατήστε στο εικονίδιο με τις τρεις οριζόντιες γραμμές στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης.
2. Στο μενού που θα εμφανιστεί, πατήστε την επιλογή «Ρυθμίσεις».
3. Στη συνέχεια, πατήστε από το νέο μενού την επιλογή «Πατήστε για μετάφραση».
4. Δεξιά από την ένδειξη «Ενεργοπ.» πατήστε το εικονίδιο για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία.
5. Τέλος, πατώντας την επιλογή «Προτιμώμενες γλώσσες» μπορείτε να ορίσετε τις γλώσσες μεταξύ των οποίων θέλετε να γίνεται η μετάφραση. Διαλέγετε την κύρια γλώσσα σας και στη συνέχεια τη γλώσσα η οποία θέλετε να μεταφράζεται στην κύρια γλώσσα σας.
Πλέον, η εφαρμογή είναι έτοιμη για χρήση. Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα γρήγορης μετάφρασης.
Έστω ότι διαβάζουμε ένα κείμενο στη Wikipedia και θέλουμε να μεταφράσουμε μια λέξη από τα αγγλικά στα ελληνικά.
1. Πατάμε συνεχόμενα πάνω στη λέξη για να την μαρκάρουμε. Στο σημείο αυτό μπορείτε να μαρκάρετε και πρόταση ή ολόκληρο κείμενο.
2. Στις επιλογές που θα εμφανιστούν πάνω από τη λέξη, πατάμε «Αντιγραφή».
3. Με το που αντιγραφεί η λέξη, δεξιά στην οθόνη μας θα εμφανιστεί ένα κυκλικό εικονίδιο του Google Translate. Μπορείτε να το μετακινήσετε πάνω κάτω, πάντα στη δεξιά πλευρά της οθόνης. Το πατάμε για μετάφραση.
Αν όλα πήγαν καλά, ένα πλαίσιο θα εμφανιστεί στο πάνω μέρος της οθόνης πραγματοποιώντας τη μετάφραση της λέξης στις γλώσσες που έχουμε επιλέξει. Επίσης, μας δίνεται η επιλογή να διαλέξουμε άλλες γλώσσες, αν η λέξη δεν ανήκει στην κύρια γλώσσα που έχουμε επιλέξει να μεταφράζεται.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το Google Translate μπορεί να λειτουργήσει και για offline μεταφράσεις σε Android, χωρίς τη χρήση ίντερνετ δηλαδή, έχοντας κατεβάσει από πριν το πακέτο της γλώσσας που επιθυμούμε.
Τώρα μπορείτε να διαβάσετε άφοβα ακόμη και ξενόγλωσσα βιβλία στο κινητό σας!

Σχόλια