Πώς να υπολογίσετε απόσταση μεταξύ σημείων στο χάρτη στο Google Maps


Το Google Maps είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο χαρτών που μας επιτρέπει να κάνουμε πολλά και διαφορετικά πράγματα δωρεάν.
Συνήθως το χρησιμοποιούμε για πλοήγηση με αυτοκίνητο, με τα πόδια, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και υπολογίζουμε τις αποστάσεις που θέλουμε να διανύσουμε.
Ως χάρτης όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για υπολογισμό απόστασης μεταξύ δύο ή και περισσότερων σημείων, τραβώντας μια νοητή ευθεία που να ενώνει τα σημεία μεταξύ τους, όχι διανύοντας δρόμους.
Σε μερικά επαγγέλματα μπορεί να φανούν χρήσιμοι οι Google Χάρτες καθώς μπορούν να υπολογίσουν και το εμβαδό περιοχής με σημεία που έχουμε ορίσει εμείς.
Πάμε να δούμε στην πράξη τα προηγούμενα σε υπολογιστή και κινητή συσκευή.

Υπολογισμός απόστασης μεταξύ σημείων σε Google Maps σε Android

Για την παρακάτω διαδικασία χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή Χάρτες από το Play Store. Παρόμοια είναι η διαδικασία και σε iOS κινητές συσκευές.
1. Πατήστε συνεχόμενα στο σημείο του χάρτη που επιθυμείτε να είναι η αρχή μεταξύ των σημείων των οποίων την απόσταση θέλετε να υπολογίσετε.
2. Από κάτω θα εμφανιστεί η διεύθυνση του σημείου. Πατήστε πάνω της.
3. Στη νέα οθόνη βρείτε και πατήστε την επιλογή «Μέτρηση απόστασης».
4. Στο σημείο αυτό θα έχει εμφανιστεί ο άσπρος κύκλος για την αφετηρία και ο μαύρος κύκλος για το επόμενο σημείο. Σέρνοντας τον χάρτη μπορείτε να μετακινήσετε το μαύρο κύκλο και κάτω αριστερά να δείτε και την απόσταση μεταξύ τους (στο παράδειγμα 596 μ.) τραβώντας νοητή ευθεία γραμμή.
5. Αν θέλετε παραπάνω από δύο σημεία, τότε έχοντας αφήσει το μαύρο κύκλο στο δεύτερο σημείο, πατήστε κάτω δεξιά την επιλογή «Προσθήκη».
6. Θα παρατηρήσετε πως οι άσπροι κύκλοι έγιναν τώρα δύο και ο μαύρος κύκλος συνεχίζει για να ορίσετε τρίτο σημείο ή και περισσότερα, με την ίδια διαδικασία. Η συνολική απόσταση μεταξύ όλων των σημείων εμφανίζεται στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης (στο παράδειγμα 1,1 χλμ.).
7. Τέλος, σε περίπτωση που κάνετε λάθος στην προσθήκη ενός σημείου, για να μη χάσετε τα προηγούμενα που τα έχετε ορίσει σωστά, μπορείτε να πατήσετε το εικονίδιο της αναίρεσης με το βελάκι που δείχνει στα αριστερά, στο πάνω μέρος της οθόνης.
Δυστυχώς, στο κινητό δε μπορεί να υπολογιστεί το εμβαδό μιας περιοχής μεταξύ των σημείων, κάτι το οποίο θα δούμε παρακάτω.

Υπολογισμός απόστασης μεταξύ σημείων και εμβαδού σε Google Maps σε υπολογιστή

Η παρακάτω διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε Firefox, μπαίνοντας στη διεύθυνση google.com/maps.
1. Κάντε δεξί κλικ με το ποντίκι στο σημείο που θέλετε ως αφετηρία μεταξύ των σημείων των οποίων θέλετε να υπολογίσετε την απόσταση.
2. Στο μενού που θα εμφανιστεί, κάντε κλικ στην επιλογή «Μέτρηση απόστασης».
3. Θα παρατηρήσετε πως η αφετηρία έχει ήδη οριστεί στον χάρτη. Για το δεύτερο σημείο, απλά κάντε αριστερό κλικ με το ποντίκι στο σημείο που επιθυμείτε. Στο κάτω μέρος θα εμφανιστεί η ένδειξη «Συνολική απόσταση» (στο παράδειγμα 124,73 μέτρα) μεταξύ των δύο σημείων.
Για περισσότερα σημεία, συνεχίστε να κάνετε αριστερό κλικ πάνω σε σημεία του χάρτη. Σε περίπτωση λάθους, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αλλάξετε τη θέση ενός σημείου κρατώντας πατημένο το αριστερό κλικ πάνω του και σέρνοντας το, ή να το διαγράψετε απλά κάνοντας αριστερό κλικ πάνω του.
Τέλος, σε περίπτωση που επιθυμείτε το εμβαδό μιας περιοχής, θα πρέπει στο τέλος να ενώσετε το προτελευταίο σημείο με το σημείο της αφετηρίας. Τότε, θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος η ένδειξη «Συνολικό εμβαδόν» (στο παράδειγμα 32.942,65 τετρ. μέτρα).

Σχόλια