Αποφυγή διοδίων με Google Χάρτες (Maps) σε Android


Πόσες και πόσες φορές έχουμε πληρώσει τα ίδια διόδια σε διαδρομές όλα αυτά τα χρόνια; Δε θα ήταν καλύτερα αν μπορούσαμε να τα γλιτώσουμε ή έστω να μην περάσουμε κάποια από αυτά;
Η υπηρεσία Google Maps, γνωστή και ως «Χάρτες» στις Android συσκευές, προσφέρει τη λειτουργία πλοήγησης από την τοποθεσία του χρήστη προς οποιαδήποτε τοποθεσία επιλέξει εκείνος, ακόμη και χωρίς χρήση ίντερνετ.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι πως στις επιλογές της διαδρομής υπάρχει η «αποφυγή διοδίων», με τους Χάρτες να αναλαμβάνουν να σας δείξουν εναλλακτικές διαδρομές για να κρατήσετε τα χρήματα σας στο πορτοφόλι σας.
Είτε πρόκειται για Αθήνα – Θεσσαλονίκη, είτε για Αθήνα – Πάτρα, είτε για οποιαδήποτε άλλη διαδρομή, πλοηγηθείτε χωρίς διόδια μέσω GPS χρησιμοποιώντας τους Google Χάρτες με τον τρόπο που ακολουθεί στη συνέχεια.


Πώς μπορώ να αποφύγω διόδια με τους Google Χάρτες (Maps) σε Android;

1. Ανοίξτε τους «Χάρτες» και πατήστε κάτω δεξιά το μπλε εικονίδιο που φέρει τη λέξη «ΜΕΤΑΒ.» (από Μετάβαση).
2. Στη συνέχεια, στο πεδίο «Επιλέξτε προορισμό» πληκτρολογήστε την τοποθεσία στην οποία θέλετε να μεταβείτε (γράψτε διεύθυνση ή πόλη, κλπ.).
Στο σημείο αυτό, η εφαρμογή θα σας έχει ορίσει προτεινόμενη διαδρομή. Φροντίστε να έχετε επιλεγμένο το εικονίδιο με το αυτοκίνητο.
3. Πατήστε πάνω δεξιά το εικονίδιο με τις τρεις τελείες.
4. Στο μενού επιλογών που θα εμφανιστεί, επιλέξτε «Επιλογές διαδρομής».
5. Στο νέο μενού, τσεκάρετε την επιλογή «Αποφυγή διοδίων».
6. Πατήστε «ΤΕΛΟΣ».
Αν όλα πήγαν καλά, θα έχει εμφανιστεί πάνω από τον χάρτη η επιλογή «Αποφυγή διοδίων», κάτι το οποίο σημαίνει πως η εφαρμογή έχει λάβει υπόψιν της τη ρύθμιση και θα σας έχει προτείνει μια εναλλακτική διαδρομή χωρίς διόδια.
Πατώντας κάτω στην οθόνη την μπλε επιλογή «Έναρξη» μπορείτε να ξεκινήσετε την πλοήγηση χωρίς τη μετάβαση από διόδια.
Στο παράδειγμα μας για Αθήνα – Θεσσαλονίκη, η διαδρομή:
  • Με διόδια ήταν 518 χλμ με χρόνο 5 ώρες και 10 λεπτά.
  • Χωρίς διόδια ήταν 487 χλμ με χρόνο 7 ώρες και 29 λεπτά.
Φυσικά, το τίμημα να μην πληρώσει κάποιος διόδια είναι μια πιο αργή διαδρομή από μικρότερους δρόμους σε σύγκριση με την εθνική οδό.

Σχόλια