Πώς και γιατί να ενημερώνετε τις εφαρμογές στην Android συσκευή σας


Η υπηρεσία Google Play είναι γεμάτη από εφαρμογές και παιχνίδια για τις Android συσκευές μας.
Με τόσες διαφορετικές κατηγορίες apps που υπάρχουν και τον αποθηκευτικό χώρο των συσκευών μας να χωρά πλέον από δεκάδες έως εκατοντάδες apps, οι περισσότεροι έχουμε φουλάρει το smartphone ή tablet μας.
Κάθε φορά που εγκαθιστούμε μια εφαρμογή στην Android (και όχι μόνο) κινητή συσκευή μας, αυτή έχει συγκεκριμένη έκδοση.
Για παράδειγμα, την έκδοση 1.2. Οι προγραμματιστές κάθε εφαρμογής συνηθίζουν να τις ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και οι χρήστες οφείλουμε να κάνουμε το λεγόμενο update, δηλαδή την ενημέρωση της εφαρμογής στην τελευταία της έκδοση.

Γιατί να ενημερώσω τις Android εφαρμογές μου;

Κάθε φορά που ένας προγραμματιστής κυκλοφορεί μια νέα έκδοση σε εφαρμογή του, συνήθως το κάνει για τους εξής λόγους:
  • Για να διορθώσει κάποια κενά ασφαλείας τα οποία βρέθηκαν και εξαιτίας των οποίων μπορούν άλλοι προγραμματιστές να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα που έχουν δώσει οι χρήστες της εφαρμογής ή προσωπικά δεδομένα στις συσκευές των χρηστών.
  • Για να διορθώσει τυχόν σφάλματα της εφαρμογής, τα οποία εμποδίζουν τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν σωστά τις λειτουργίες της.
  • Για να κυκλοφορήσει νέες λειτουργίες, να τροποποιήσει παλιές λειτουργίες ή να αλλάξει εμφάνιση στο περιβάλλον χρήστη της εφαρμογής.
  • Για να συμβαδίσει με τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την κυκλοφορία νέας έκδοσης του Android (ή οποιουδήποτε) λειτουργικού.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε την τελευταία έκδοση κάθε εφαρμογής.

Ποια είναι η διαδικασία ενημέρωσης των Android εφαρμογών μου;

Αυτόματη ενημέρωση Android εφαρμογών
Ο πρώτος τρόπος αφορά την ενεργοποίηση μιας ρύθμισης του Google Play, η οποία αναλαμβάνει να ελέγχει και να ενημερώνει (εγκαθιστά) αυτόματα κάθε εφαρμογή που κυκλοφορεί νέα έκδοση, χωρίς εσείς να επισκέπτεστε το Google Play.
1. Ανοίξτε το Play Store και πατήστε το εικονίδιο με τις τρεις γραμμές στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης.
2. Στο μενού που θα εμφανιστεί, επιλέξτε «Ρυθμίσεις».
3. Στη νέα οθόνη, επέλεξε «Αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών».
4. Στην τελευταία οθόνη, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε είτε να μη γίνεται αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών, είτε να γίνεται οποιαδήποτε στιγμή (3G/4G + Wi-Fi), είτε μονάχα μέσω Wi-Fi. Συνιστώ την τελευταία επιλογή για ενημέρωση μόνο μέσω Wi-Fi, ώστε να μην σπαταλάτε τα mb σας στα updates.
Έχοντας ενεργοποιήσει την επιλογή στο βήμα 4, το Google Play θα ελέγχει τακτικά τις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει και θα τις ενημερώνει αυτόματα όσο εσείς είστε συνδεδεμένος/η στο ίντερνετ μέσω WiFi.
Παρόλα αυτά, έχοντας ενεργοποιήσει στο smartphone μου την αυτόματη ενημέρωση, έχω παρατηρήσει πως το Google Play πολλές φορές αργεί να ενημερώσει τις εφαρμογές μου, οπότε ελέγχω μόνος μου τακτικά τη λίστα με τις εφαρμογές μου και τις ενημερώνω χειροκίνητα.
Χειροκίνητη ενημέρωση Android εφαρμογών
Ο δεύτερος τρόπος αφορά την επίσκεψη του Google Play και τη χειροκίνητη ενημέρωση εφαρμογών, πατώντας κάθε φορά μια επιλογή που εμφανίζεται όταν υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές προς ενημέρωση.
1. Ανοίξτε το Play Store και πατήστε το εικονίδιο με τις τρεις γραμμές στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης.
2. Στο μενού που θα εμφανιστεί, επιλέξτε «Οι εφαρμογές/παιχνίδια μου».
3. Αν υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές προς ενημέρωση, τότε μπορείτε με την επιλογή «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ» να τις κάνετε όλες update ή να ανοίξετε μεμονωμένα εφαρμογές και να τις ενημερώσετε.
Αν όλα πήγαν καλά, τότε θα δείτε τις εφαρμογές να κάνουν λήψη των νέων εκδόσεων μέσα στο Play Store και ένα εικονίδιο θα εμφανιστεί στη μπάρα ειδοποιήσεων στο πάνω μέρος της οθόνης σας, για να σας ειδοποιήσει για το κατέβασμα και την εγκατάσταση των εφαρμογών αυτών.

Πρέπει πάντα να ανανεώνω κάθε Android εφαρμογή;

Η απάντηση είναι «εξαρτάται».
Κατά κανόνα, πρέπει να ενημερώνουμε τις εφαρμογές μας για να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλείς, να απολαμβάνουμε νέες λειτουργίες, να μη βιώνουμε σφάλματα.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις ενημερώσεων οι οποίες έφεραν «τα πάνω κάτω» και χάλασαν την εμπειρία των χρηστών, αφού παρατηρήθηκαν νέα σφάλματα τα οποία δεν υπήρχαν προηγουμένως, κολλήματα στη συσκευή, κλπ.
Αυτό που συνιστώ να κάνετε πριν από κάθε ενημέρωση (εφόσον φυσικά χρησιμοποιείτε τη χειροκίνητη ενημέρωση), είναι να διαβάζετε τα σχόλια των υπολοίπων χρηστών χρησιμοποιώντας την παρακάτω διαδικασία.
1. Στο βήμα 4 της χειροκίνητης ενημέρωσης και πριν πατήσετε «Ενημέρωση όλων», ανοίξτε την εφαρμογή που επιθυμείτε, βρείτε τις βαθμολογίες της και πατήστε πάνω τους.

2. Στη σελίδα των βαθμολογιών (reviews) επιλέξτε «Επιλογές».
3. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, επιλέξτε «Μόνο πιο πρόσφατη έκδοση» και πατήστε «ΟΚ».
Με την προηγούμενη διαδικασία, φιλτράρετε τις βαθμολογίες και τα σχόλια των χρηστών σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της εφαρμογής, αυτή δηλαδή που εσείς ακόμη δεν έχετε εγκαταστήσει.
Διαβάστε τις απόψεις των υπολοίπων χρηστών και διαμορφώστε γνώμη για το αν θα επιλέξετε κι εσείς να ενημερώσετε την εφαρμογή στην τελευταία έκδοση ή αν θα μείνετε με αυτή που έχετε ήδη εγκατεστημένη.

Σχόλια