Μπλοκάρισμα εισερχόμενων κλήσεων από τηλ. αριθμούς και αποκρύψεις σε Android


Σε διάφορες φάσεις της ζωής μας, όλοι έχουμε δεχτεί κλήσεις από ενοχλητικούς. Πολλές κλήσεις. Μπορεί να προέρχονται από μια πρώην σχέση, από έναν πρώην φίλο, από κάποιον άγνωστο, από τηλεφωνικές εταιρίες, από οποιονδήποτε.
Η απενεργοποίηση του κινητού τηλεφώνου δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα και σίγουρα η αλλαγή τηλεφωνικού αριθμού δεν πρέπει να είναι η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό μας.
Το μπλοκάρισμα εισερχομένων κλήσεων είναι η λύση στις ενοχλητικές κλήσεις και παρακάτω θα δούμε πώς μπορεί να επιτευχθεί σε οποιαδήποτε Android συσκευή.

Φραγή κλήσεων από τις ρυθμίσεις του Android

Ο πιο απλός καλύτερος τρόπος για να μπλοκάρετε κλήσεις από γνωστούς τηλεφωνικούς αριθμούς ή άγνωστους αριθμούς με απόκρυψη, είναι μέσω των ρυθμίσεων του τηλεφώνου σας.
Το πρόβλημα είναι πως ανάλογα με την Android έκδοση και το μοντέλο κάθε εταιρίας, οι ρυθμίσεις είναι διαφορετικές σε κάθε συσκευή και δε μπορώ να δημιουργήσω τον τέλειο οδηγό για όλους.
Μπορώ όμως να σας πω στη δική μου συσκευή (Xiaomi MI8 με Android 9) πού βρίσκονται οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
1. Μπείτε στις «Ρυθμίσεις» (Android).
2. Πατήστε στην επιλογή «Ρυθμίσεις εφαρμογής συστήματος».
3. Επιλέξτε «Ρυθμίσεις κλήσεων».
4. Πατήστε την επιλογή «Λίστα αποκλεισμών».
Στο σημείο αυτό μπορείτε είτε να πατήσετε «Λίστα αποκλεισμών κλήσεων», ώστε να βρείτε επιλογές για μαζική φραγή (π.χ. όλους τους άγνωστους αριθμούς), είτε να πατήσετε «Αποκλεισμένοι αριθμοί», ώστε να προσθέσετε συγκεκριμένο αριθμό που θέλετε να μπλοκάρετε.
Αν στη δική σας συσκευή υπάρχουν αντίστοιχες επιλογές αξίζει να το ψάξετε και να αποφύγετε τη χρήση τρίτης εφαρμογής. Γενικά κοιτάξτε εκεί που αναφέρονται οι κλήσεις στις ρυθμίσεις και ψάξτε κάθε δυνατή επιλογή του μενού.
Τέλος, δοκιμάστε και από το ιστορικό κλήσεων να πατήσετε συνεχόμενα πάνω σε έναν αριθμό και να δείτε τι επιλογές σας εμφανίζονται.

Κατέβασμα και εγκατάσταση Android εφαρμογής

Η εφαρμογή που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια ονομάζεται «Stop Call Me – Community Call Blocker» και μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν από το Play Store και να την εγκαταστήσετε.
Με το πρώτο άνοιγμα της εφαρμογής, γίνεται έλεγχος για δικαιώματα που πρέπει να διαχειριστεί η εφαρμογή ώστε να λειτουργήσει σωστά και να μπλοκάρει εισερχόμενες κλήσεις.
1. Ανοίξτε την εφαρμογή και στη σελίδα καλωσορίσματος πατήστε κάτω δεξιά την επιλογή «Next».
2. Στην επόμενη οθόνη η εφαρμογή ενημερώνει για τα δικαιώματα που χρειάζεται ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί κλήσεις και να διαχειρίζεται το ιστορικό κλήσεων σας. Πατήστε την επιλογή «Next» και αποδεχτείτε πατώντας «Να επιτρέπεται» τα δύο πλαίσια που θα εμφανιστούν.
3. Στην επόμενη οθόνη η εφαρμογή ενημερώνει για τα δικαιώματα περί διαχείρισης επαφών που απαιτεί. Πατήστε την επιλογή «Next» και αποδεχτείτε πατώντας «Να επιτρέπεται» το πλαίσιο που θα εμφανιστεί.
4. Στην επόμενη οθόνη η εφαρμογή ενημερώνει πως πρέπει να την ορίσετε να «τρέχει» χωρίς διακοπή, χωρίς να συμμετέχει δηλαδή σε κάποιο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Πατήστε την επιλογή «OPEN BATTERY OPTIMISATION DIALOG» για να μεταφερθείτε στις ρυθμίσεις μπαταρίας, βρείτε από τη λίστα την εφαρμογή «Stop Call Me – Community Call Blocker» και πατήστε την επιλογή ώστε να μην περιορίζετε τη χρήση της εφαρμογής.
Στη δική μου συσκευή (Xiaomi MI8), η επιλογή ονομαζόταν «Να μη γίνει βελτιστοποίηση». Σε άλλες συσκευές λογικά η ονομασία αλλάζει.
5. Γυρνώντας πίσω στην εφαρμογή, πατήστε την επιλογή «Next» κάτω δεξιά.
6. Στο σημείο αυτό η εφαρμογή κάνει έναν έλεγχο ότι όλα έχουν γίνει σωστά. Πατήστε την επιλογή «Next» κάτω δεξιά.
7. Τέλος, έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία πρώτης ρύθμισης της εφαρμογής, πατήστε κάτω δεξιά την επιλογή «Finish».

Πώς μπλοκάρω έναν τηλεφωνικό αριθμό;

1. Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής, πατήστε πάνω αριστερά το εικονίδιο με τις τρεις γραμμές.
2. Στο μενού που θα εμφανιστεί, πατήστε «Black List».
Η επόμενη οθόνη θα είναι κενή μιας και είναι η μαύρη λίστα με τους μπλοκαρισμένους αριθμούς και ακόμη δεν έχουμε μπλοκάρει κάποιον.
3. Πατήστε το εικονίδιο «+» κάτω δεξιά.
4. Στα εικονίδια και επιλογές που θα εμφανιστούν, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των:
  • input number/mask – Για πληκτρολόγηση ενός τηλεφωνικού αριθμού που θα μπλοκαριστεί (π.χ. 6981234567).
  • input mask – Για πληκτρολόγηση ενός προθέματος αριθμού, ώστε όσοι αριθμοί ξεκινούν με αυτό να μπλοκάρονται (π.χ. 2104020).
  • add from contacts – Για επιλογή αριθμού από τη λίστα επαφών.
  • add from callog – Για επιλογή αριθμού από το ιστορικό κλήσεων.
Για τις ανάγκες του οδηγού επιλέξαμε «input number/mask».
5. Στην επόμενη οθόνη, κάτω από την ένδειξη «Number» πληκτρολογήστε τον τηλεφωνικό αριθμό.
6. Μόλις τελειώσετε πατήστε «ΟΚ».
Αν όλα πήγαν καλά, η οθόνη της μαύρης λίστας δε θα είναι πια κενή και θα έχει προστεθεί ο αριθμός.

Πώς ξεμπλοκάρω έναν τηλεφωνικό αριθμό;

1. Στην οθόνη της μαύρης λίστας (Black List), βρείτε τον αριθμό που θέλετε να ξεμπλοκάρετε και πατήστε μια φορά πάνω του.
2. Στο κάτω μέρος της οθόνης, πατήστε την επιλογή «Delete record» που θα εμφανιστεί.
3. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατήστε την επιλογή «ΟΚ».
Αν όλα πήγαν καλά, ο αριθμός θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από τη μαύρη λίστα.

Πώς μπλοκάρω την «Απόκρυψη αριθμού»;

1. Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής, πατήστε το εικονίδιο με τις τρεις γραμμές πάνω αριστερά.
2. Στο μενού που θα εμφανιστεί πατήστε την επιλογή «Settings».
3. Στη νέα οθόνη, ενεργοποιήστε την επιλογή «Block private/hidden numbers».
Αυτό ήταν, δε χρειάζεται άλλη κίνηση. Αν όλα πήγαν καλά οι κλήσεις με απόκρυψη θα μπλοκάρονται από την εφαρμογή.

Τι συμβαίνει όταν με καλεί ένας μπλοκαρισμένος τηλεφωνικός αριθμός;

Η εφαρμογή «Stop Call Me – Community Call Blocker» απορρίπτει τις εισερχόμενες κλήσεις από τους μπλοκαρισμένους τηλ. αριθμούς στον πρώτο τόνο.
Για όσους δεν καταλάβατε, εκείνος που καλεί ακούει το πρώτο «τουυυυυυτ» και στη συνέχεια το αυτοματοποιημένο μήνυμα «Το τηλέφωνο του συνδρομητή που καλέσατε είναι κατειλημμένο, παρακαλώ καλέστε αργότερα».
Φαίνεται από τις δοκιμές μας πως ο ήχος κλήσης στην εισερχόμενη κλήση που μπλοκάρεται ακούγεται για πολύ λίγο.
Για να μπορέσει να λειτουργήσει ορθά η εφαρμογή, δεν πρέπει να την κλείνετε, αλλά να την αφήσετε να «τρέχει» συνεχώς. Θα πρέπει δηλαδή στη μπάρα ειδοποιήσεων στο πάνω μέρος της οθόνης να βλέπετε την ένδειξη «Stop Call Me» και από κάτω «protecting phone».
Αν είστε από εκείνους που κλείνουν συνεχώς όλες τις διεργασίες εφαρμογών, τότε αν κλείσετε το «Stop Call Me» η εφαρμογή δε θα δουλεύει.

Πώς βλέπω ποιες εισερχόμενες κλήσεις έχουν μπλοκαριστεί;

Η αρχική οθόνη της εφαρμογής περιέχει και το ιστορικό κλήσεων σας.
Στο πάνω μέρος υπάρχουν οι επιλογές «Checked» και «Blocked». Η πρώτη δείχνει πόσες εισερχόμενες κλήσεις έλεγξε η εφαρμογή (στο παράδειγμα 7/7) και η δεύτερη πόσες εισερχόμενες κλήσεις μπλόκαρε η εφαρμογή (στο παράδειγμα 6/6).
Από κάτω υπάρχουν μία μία οι εισερχόμενες κλήσεις. Αυτές που περιέχουν ένα μεγάλο μαύρο «X» είναι αυτές που έχουν μπλοκαριστεί.
Οι εισερχόμενες με απόκρυψη ονομάζονται «Private number» και στην περίπτωση τους δεν εμφανίζεται το μεγάλο μαύρο «X», αλλά το εικονίδιο του τηλεφώνου και από πάνω το σήμα του μπλοκαρίσματος.
Σημείωση: Αν στην περίπτωση που μιλάτε με κάποιον σας καλέσει ένας μπλοκαρισμένος αριθμός και τερματιστεί αυτόματα η κλήση σας, τότε προτείνεται από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής «Stop Call Me – Community Call Blocker» να ενεργοποιήσετε την επιλογή «Don’t block incoming calls with the active first one».
Αυτό στην ουσία θα δώσει την εντολή στην εφαρμογή να μη μπλοκάρει κλήσεις την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνο.

Σχόλια